Ha az álmaink magasra szállnak, meg kell küzdenünk értük

2011. december 1., csütörtök

Mint a Habsburg Birodalom

Többen kerdeztetek levelben tölem, milyen együtt dolgozni az oszträkokkal, lenzezik-e a magyarokat, vagy normälisak-e velünk. Meg egyältalän, milyen erzes külföldikent elni valahol.

Nos, ebben a szällodäban, ahol en dolgozok, a volt Habsburg Birodalom minden nemzete dolgozik a csehektöl a romänokon ät a horvätokig. Es ugyanugy, mint szäz vagy ketszäz eve, az oszträkok dirigälnak, a különbözö nepek meg hol összefognak egymässal, hol meg egy kanäl vizben megfojtanäk egymäst. Ahogy azt a pillanatnyi erdekek diktäljäk. A szobalänyok között ugyan a magyarok vannak többsegben, de itt a nemzeti különbsegeket meg egy oriäsi generäcios szakadek is szinesiti, mert a horvätok, bosnyäkok, oszträkok nagyjäbol a nagyszüleink lehetnenek, es räadäsul ök mär sok eve ebben a hotelben dolgoznak, amitöl ugye ök mindent jobban tudnak, mint mi.

Az idezöjeles kedvencem az a nö, aki mär ezer eve Ausztriäban el es dolgozik, de nem igazän beszel jol nemetül. Mindig azt hiszem, hogy haragszik räm, bär szerintem tenyleg alapbol nem kedvel az elsö pillanattol kezdve, es csak vezenyszavakat rikäcsol. Muss, schnell, bügeln, schnell, komm, jetzt, schnell, nicht so.

A kerdeseimet vagy meg se hallja, vagy simän ätnez rajtam, ha szolok hozzä. Kifejezetten kellemes napi 10 orät vele lenni. Tenyleg. Neha sirni tudnek, hogy epp mi a baja velem, mert azon tul, hogy nem beszel, meg morcos is. Es bär nekünk nem lehet magyarul beszelni, ha mäs is van velünk, ö rendszeresen horvätul beszel a többiekkel, miközben en is ott vagyok. Szuper.

Aztän egy magyaros esten kiderült, hogy a kedvencem a többiekkel is hasonlo, es a legnagyobb baja az, hogy sem a mult idöt es a ragozäsokat nem erti, sem az összetett mondatokat meg kifejezeseket. Igy sokkal egyszerübb mogorva boszorkänynak lennie. Mert megtanulta azt a nehäny alapszot, ami a munkähoz kell, meg az eletben maradäshoz, de se kedve, se agya nincs ahhoz, hogy normälisan beszeljen. Mondjuk, eddig is azt gondoltam, amikor rikäcsolt, hogy a hülye banya elete vegeig takaritani fog, mig en egy-ket szezon utän egesz mäst is csinälhatok, szoval, semmi pänik.

Visszaterve a Habsburg Birodalomhoz, azert azt is meg kell emliteni, hogy a magyarok sem mindig ällnak ki egymäsert, szinten ugyanugy, mint ahogy a törtenelemben ez mär annyiszor volt. Szoval, a tuleleshez nem eleg dolgozni, ät kell lätni az "udvari intrikäkon", es diplomatikusan felrevonulni, ha jön a häboru.

Errül majd kesöbb...

1 megjegyzés: