Ha az álmaink magasra szállnak, meg kell küzdenünk értük

2011. november 4., péntek

Jónevű magyar cégek, igazi magyar morállal

Amikor egy olyan cégnél vállalsz munkát, aki nem jelent be, hasonló viszonyba kerülsz, mint amikor egy szeretői státuszt vállalsz.

Tudod, hogy te járhatsz rosszabbul a végén, tudod, hogy sem az erkölcsi sem a világi törvények előtt nem jogos a viszonyod, és vita esetén soha nem lesz igazad. Mert nincs nyomod.

Csak a lelkiismeretekben.

Ez meg sem a nemfizető cégeknek, sem a szeretőknek nincs.

Ők, a társadalom elismert, jóhírű tagjai, tisztes adófizetők, és családapák. A hamiskártyás mivoltukat csak kevesen ismerik, ők pedig a viszony megszűnése után téged sem látnak szívesen.

Te maradsz egyedül, neked nem lesz pénzed a havi számlákra. Hagytad magad átverni, mert szükséged volt valamire, mert be akartad bizonyítani, hogy kellesz. Ideig-óráig minden szép, el is hiszed, hogy odavaló vagy, bízol, és titokban hosszú távban reménykedsz.

Szépen sikerülnek az együtt töltött lopott órák, vagy sikeresen prezentálsz, tervezel, kapod is a megígért juttatásokat, papír nélkül, a kezedbe.

Tudják, akár a szeretők, akár a jóhírű cégek, nem adod ki a nevüket, bízhatnak benned.

De meddig is tarthat ez a bizalom?

Ha egy szerető átver, és lecserél egy fiatalabbra, törlöd a számát a telefonodból, és jobban sajnálod a feleségét önmagadnál. Elárulod-e valaha? Magadat is véded, amikor semlegesen rámosolyogsz, amikor szembejön veled családostul, és miközben tudod, hogy egy pillantással tudnál romba dönteni életeket, önmagad miatt nem szólsz. Diszkrécióból is diplomáztál.

És mi a helyzet akkor, ha egy cég ver át kegyetlenül, és tisztában vagy az összes piszkos játszmával, amivel a jóhírét fenntartja? Mit csinálsz, amikor egy hónapig ingyen dolgoztál, amivel te is törvényt sértettél, de szükséged volt a pénzre? Mit csinálsz, ha nem is reagálnak a hívásodra vagy a leveledre?

Kicsinyesnek is tűnsz a szemükben, hiszen nekik ez az összeg sem az összes adósságukhoz sem a nyaralási büdzséjükhöz képest nem sok. Még a közös ismerősök is értetlenkednek, hogy nem fér bele a te életedbe ennek a tételnek az elvesztése.

Nem. Nem fér. És mivel egyre több hasonló sztorit hallok, egyre több ilyen jónevű cég alkalmaz embereket, felmerülnek a kérdések.

Tényleg védeni kell őket, hogy nem hozzuk nyilvánosságra a nevüket?

Tényleg attól vagyok én megbízható, ha hagyom magam átverni?

Tényleg nekem kell szobalánynak jönni, hogy fizessem a számláimat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése