Ha az álmaink magasra szállnak, meg kell küzdenünk értük

2011. november 9., szerda

Kicsit beszelni nemet

Nagyon sokan irtatok nekem ismeretlenül is az utobbi napokban, tanäcsokat, ötleteket kertek.
Igyekszem mindenkinek välaszolni, de a legfontosabb kerdest tisztäzzuk az elejen.
Miert kell, hogy nemetül tudjon az, aki nemet nyelvterületen vällal munkät?
Egyreszt azert, mert a munkältato nemetül beszel, ök nem fognak megtanulni magyarul, horvätul, törökül, ök minden feladatot nemetül mondanak el neked. Ha csak konyhai kisegitö vagy, akkor is a nemet a közös nyelv, amivel a munkatärsaiddal, fönökeiddel a munkahelyeden beszelned kell.
Az a kisebbik baj, ha hibasan rakod össze a mondatokat-lätjätok, ez is zavaro, hogy nemet billentyüm van, es nincs meg minden ekezetes betü.
Szoval, azert alap szinten elväräs, hogy tudjatok nemetül kommunikälni.
Ha kimesz egy boltba, postära, buszra szällsz vagy kocsit tankolsz, megszolitanak az itt elök, kerdeznek vagy neked kell kerdezned.
A munkaszerzödesed is nemetül van, azt ugye szeretned tudni, mit is irsz alä.
Mivel megszünt az EU-n belüli orszagok ällampolgärai reszere a munkaengedelyhez kötött munka, többen indulnak el Ausztriäba is, es a felvetelnel döntö lehet, tudsz-e beszelni.
Sok helyen telefonos interju van, ha nem erted, akkor nem is tudsz välaszolni a kerdesekre, es nem te kapod a munkät.
Ausztriäban a legtöbb helyen bejelentenek-milyen furcsa szokäs-es intezik az egeszsegügyi biztositast, meg a hasonlo kötelezö dolgokat helyetted.
De bankszämlät mindenkinek magänak kell nyitni, ez is eleg bonyolult, ha csak magyarul tudsz. Mivel a szabadnapokat össze-vissza adjak ki, nincs garancia arra, hogy egy nemetül jol beszelö magyar kollegaval menj ügyeket intezni.
Ha megfäzol, vagy beteg leszel, orvoshoz is kell menni, es nem biztos, hogy minden kis faluban magyar doktor rendel. Ök inkäbb Angliäba mennek, nem ide a hegyek köze.....
Aki meg el akar indulni a teli szezonra, az vegye elö a nemet könyveit, ismeteljen, gyakoroljon. Aki pedig egy kukkot sem tud, az kezdjen el gözerövel nemetül tanulni.
Mert szobalänykent sem csak a porszivocsövel beszelgetek egesz nap, ha egy vendegnek problemäja van, es engem lät meg a szobäban, folyoson, akkor nekem szol, es nekem kell az ügyet tovabb intezni. Ha köntöst ker, nem adhatok papucsot, vagy ha meg egy kispärna kell a feje alä, nem küldhetem be a gondnokot, mert nem ertem.
Nagy a verseny, nagy a tuljelentkezes itt is, fogadjuk el, hogy nekünk kell egy mäsik orszäghoz, kulturähoz idomulni.
Pont azert, mert megfizetik. Legalabb a nemet nyelvvizsgänak hasznät veszem, ha a diplomäknak most nem is.

4 megjegyzés:

  1. egyetértek.
    látom,más bejegyzéseknél magyar billentyüzetet használsz, csak egy tipp: a német billentyüzettel az egy ékezetesek írhatók, csak a hosszú ü és ö nem.
    ´( a ß melletti karakter,jobbra) és rögtön utána az e(vagy a,i,u,o), nagybetüként is müködik.
    nem okoskodásnak szántam, én már teljesen rászoktam.
    üdv
    Feri

    VálaszTörlés
  2. Én is egyetértek! Tőlem is sokan érdeklődnek, ismerősök, ismeretlenek, és nem győzöm elmondani, hogy nyelvtudás nélkül esélytelen. Mindenki azt hiszi, hogy olyan könnyű kimenni dolgozni. Ha nem tud valaki németül, akkor ne is akarjon kimenni.

    VálaszTörlés
  3. Helló! Szerintem sokan csak szimplán bizonytalanok abban,hogy mennyire kell tudniuk németűl.Mindenki azt írja,hogy annyira, ha valaki hozzád szól,akkor azt illik megérteni-válaszolni rá,meg a munkaszerződés stb.Lehet,sokaknak elegendő a nyelvtudása,de mégsem mernek elindulni,mert kevésnek érzik-gondolják...vagy csak én gondolom így? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan bizonytalanok abban, mire is képesek valójában, de egy német beszélgetést akár otthon is le lehet tesztelni ismerősökkel. Ha csak bizonytalan valaki, akkor vegye elő a könyveit, ismételjen, és pár hét múlva kezdjen el munkát keresni.

      Törlés